Gezondheidtips

Gezondheidtips
gember-door-goed-gezond-26-06-2018-144319.jpg

GEMBER hydrolaat, sterke ontstekingsremmer ?

 GEMBER kun je op verschillende manieren consumeren: de wortel gesneden in thee of voeding, als poeder, tinctuur of etherische olie. Alle vormen zijn succesvol in het remmen van ontsteking, maar wist je een kruidenwater van gember de sterkste werking hiertegen heeft? Het is zelfs superieur aan Diclofenac, een ontstekingsremmende pijnstiller.

  • Gember tegen ontsteking - Hydrolaat

Gember hydrolaat bleek effectiever te zijn dan Diclofenac bij het remmen van ontsteking
De ontstekingswerende werking van gember was al duizenden jaren geleden bekend in de Egyptische, Indiase en Chinese remedies.
Op welke manier je gember ook consumeert, er vindt hoe dan ook een sterk ontstekingsremmend effect plaats. Gember hydrolaat, laat echter de sterkste werking hieromtrent zien, en is zelfs superieur aan Diclofenac. De combinatie gember en groene thee in een wateroplossing is eveneens sterk, en bestrijdt vrije radicalen. Dit komt omdat deze combi een hoge fenolinhoud heeft. De stoffen myricetine, quercetine en kamferol zijn in theebladeren hoger dan in het hele blad van de groene thee.

  • Gember en rozemarijn

Als het gaat om toxiciteit in de lever, dan beschermt de combinatie met rozemarijn heel goed. Dit bleek uit een rattenstudie. Beide doen dit ook afzonderlijk van elkaar, maar gezamenlijk hebben ze het grootste effect op de lever en levercellen.

  • Beschermt hart- en bloedvaten

Dan beschermt een hydrolaat met gember ook nog het hart- en de bloedvaten, ook weer dankzij de fenolen die het bevat. Het heeft een gunstige werking op de bloeddruk en op een onregelmatige hartslag. 
Een gember hydrolaat heeft hiernaast een antiproliferatieve werking, doordat het, het netwerk van kankercellen verstoort. Hierdoor wordt ook de zelfdood van de kankercel opgewekt. Van polyfenol bestanddelen, die zich ook in gember bevinden, is het bekend dat ze de deling van kankercellen verhinderen. 

  • Gember en haar bestanddelen, in andere vormen

Laten antioxidant activiteit zien en voorkomen schade van de macromoleculen die door vrije radicalen ontstaat.
________________________________________
Spelen, zoals ook uit bovenstaande blijkt, een vitale rol bij ontstekingsprocessen
________________________________________
Gaan de groei van tumoren tegen, moduleren apoptose. Bij kankercellen in het baarmoederslijmvlies wekken de terpenoïden uit gember apoptose van de kankercellen op. 
________________________________________
Gingerol, paradol, shogaol en zingerone werken antimicrobieel. Een alcoholextract van gember is bijvoorbeeld krachtig tegen pathogenen. 
________________________________________
Hebben een uitgesproken remmend effect op Candida albicans en op mondbacteriën in poedervorm
________________________________________
Brengen een significante verbetering in de glucosespiegel, in tinctuurvorm. Uit een rattenstudie blijkt dat gember-sap deze werking ook heeft.
________________________________________
Beschermen de hersenen. Vanwege de fenolen en flavonoïden werkt gember neuro-protectief. Ze versnellen het antioxidant verdedigingsmechanisme in het brein en hebben nog veel andere gunstige effecten op het brein.
________________________________________
Verlichten symptomen van osteoartritis. Gemberextract kan een uitgesproken werking hebben op kniepijn door osteoartritis. Gember blijkt zelfs even effectief te zijn als Indomethacine als het om symptomenverlichting gaat, maar zonder vervelende bijwerkingen. 
________________________________________
Beschermen de maag. Gember voorkomt maagzweren. Gingerol en shogaol onderdrukken maagpijn.
________________________________________
Verlichten symptomen van migraine. De inname van gemberpoeder (500-600 mg, om de 4 uur, 3 á 4 dagen lang) brengt verlichting bij migraineaanvallen. 
________________________________________

  • Veiligheid

Gember is waarschijnlijk veilig in normale doses. Bij sommige mensen kan het maagzuur, diarree en maagpijn opleveren. Bij menstruatie kan het voor heviger bloeden zorgen. Het kruid kan de huid irriteren.
Het gebruik van gember tijdens zwangerschap is controversieel. Sommige studies laten nadelige effecten zien, en andere niet. Wees hier dus voorzichtig mee. Ook qua borstvoeding is er niet voldoende informatie met betrekking tot de veiligheid.
Bij diabetes kan gember de bloedsuikerspiegel verlagen.
Gember kan niet in combinatie gebruikt worden met medicijnen die bloedklontering tegen gaan. Ook bij medicatie tegen een hoge bloeddruk en diabetesmedicatie is het gebruik van het kruid niet raadzaam.
Van kruiden heb je maar een kleine dosis nodig
Studies laten bijvoorbeeld het volgende zien qua gemberdoses (extract)
Misselijkheid en braken: 2x per dag 0.5 gram, voor 14 dagen
Menstruatie: 250 mg extract, 4 per dag, 3 dagen lang vanaf het begin van de menstruatie
Osteoartritis: 170 mg/255 mg extract 2 tot 3 x per dag. Op de huid; 4x per dag 1 gram, 6 weken lang.


Door GoedGezond  26/06/2018