Gezondheidtips

Gezondheidtips

Bio Herbal Synergies

Physalis Herbal Synergies zijn geconcentreerde bio enerigeën van vloeibare plantenextracten, gemmo-maceraten en essentiëleoliën. Ze zijn een vorm van complete fytotherapie die het totum van de actieve bestanddelen van de planten bundelt in één hoogstaand complex.

  • Vloeibare planten extracten: 

Vloeibare plantenextracten (= tincturen) zijn onderdunde, geconcentreerde hydroalcoholische extracten met een hoog gehalte aan actieve fytonotriënten. Vloeibare plantenextracten worden gemaakt van verse planten - tenzij het gebruik van verse planten niet mogelijk of wenselijk is - van geconcentreerde biologische teel. Afhankelijk van het vochtgehalte en vna het soort plant wordt er ongeveer 5 tot 20 % (verse) plant per liter tinctuur gebruikt. De fijngemalen planten (delen) worden gedurende ten minste 3 weken in alcohol en water gemacereerd en dagelijks omgeroerd. De combinatie van alcohol en water zorgen voor de extractie van heel wat actieve bestanddelen. De alcohol in de oplossing doet bovendien dienst als bewaarmiddel, waaredoor een stabiel plantenextract wordt bekomen. Nadien wordt het maceraat gedecanteerd en de resterende planten massa uitgeperst. De filtratie zorgt ervoor dat men een heldere oplossing bekomt, maar na verloop van tijd kan er zich een bezinksel vormen op de bodem van het flesje.Dit is een normaal proces dat geen afbreuk doet aan de kwaliteit vna het product. Pas na een uitgebreide analyse wordt de tinctuur vrijgegven voor verkoop. 

De vloeibare plantenextracten voor Physalis worden geproduceerd volgens de voorschriften van de Duitse of Franse farmacopee, die het gebruikte plantendeel (wortel, zaad, blad, ..) en het alcohol percenteage aangeven, zodat de bereidingswijze steeds uniform is. Deze traditionele productiemethode staat garant voor een veilig en efficiënt eindproduct. 

  • Gemmo-extracten

"Gemmo" is afgeleid van het Latijnse woord gemma, wat knop betekend. Gemmo-extracten zijn een geconcentreerde en pure born van verse knoppen, opkomende scheuten en wortelkiemen van planten en bomen. De knoppen en jonge scheuten bevatten alle vitale stoffen en energie van de volwassen plant. ZE omvatten immers zowel de eigenschappen van de bladeren, de bloemen als de wortels. Bovendien zijn ze rijk aan vitaminen, mineralen en groeihormonen di everdwijnen wanneer de plant volwassen wordt. De knoppen worden geoogst in de lnete wanneer de fytonutriënten hun hoogste niveau bereikt hebben. De oogst geberut met uiterste zorg door een netwerk van lokale verzamelaars. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke en volledig traceerbare manier. 

Er bestaan verschillende methodes om plantenknoppen en nonge scheuten te verwerken. Voor Physalis worden de knoppen verwerkt volgens de methode van Dr. Pol Henrie, wat toelaat hun actieve inhoudsstoffen maximaal te extraheren. Na de oogst worden ze gemacereerd gedurende verschillende weken in een mengel van water, alcohol en glycerine. De maceratie van knoppen en jonge scheuten in deze drie verschillende oplosmiddelen zorgt voor een volledige extratie van alle actieve bestanddelen. Het water ontrekt minerale zouten, wateroplosbare vitamines, flavonoïden, ...; de alcohol extraheert de alkaloïden, glycosiden, ... en de plantaardige glycerine onttrekt de flavonoïden, fenolen, essentiËle oliën, vetoplosbare vitamines, enz.

  • Etherische oliën

Essentiële oliën (of aromatische oliën) zijn de geurige, vluchtige besstanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen vruchten, zaden, ... Het zijn natuurlijke, uiterst krachtige stoffen die talloze gezondheidstoepassingen kennen. Essentiële oliën treft men meestal aan in speciale oliecellen, klieren of kanaaltjes vna de plant. De plant produceert ze om diverse redenen: als "feromoon" om bepaalde insekten aan te trekken of juist als afschikmiddel tegen bepaalde insecten, als bescherming tegen bepaalde ziekten, ... 

Physalis maakt enkel gebruik van volgende traditionele productmethodes: 

  1. Langzame en volledige stoomdistilatie bij lage druk.
    Hierbij wordt stoom door een distilatievat met planten (bladeren, bloemen, ..) geleid. De plantencellen barsten open, de vluchtige, aromatische essences gaan met de toom mee en condenseren na afkoeling. Zo bekomt men enerzijds het hydrolaat: het water met de wateroplosbare aromatische moleculen en anderzijds de essentiële olie; de niet wateroplosbare aromatische moleculen en (meestal) lichter dan water. De olie drijft op het water en wordt afgedecanteerd.
  2. Persing, biij citrusvruchten. De schil van de citrusvruchten is zeer ruik aan essentiële oliën. Na de persing wordt de olie gefilterd.