Gezondheidtips

Gezondheidtips

INFO: Eikenprocessierups en Fresh gel

Ref.: INFO PROCESSIERUPS -

Gratis verzending vanaf € 60.00!

De processierups, een rups ofwel eikenprocessierups, is een blad vretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van de eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.

 Wat maakt deze rups dan zo speciaal? 

De processierupsen zijn bedekt met zo'n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0.2 tot 0.3 mm lang. Deze brandharen kunnen irriterend of gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Houd er rekening mee dat de brandharen in een stral van 100 km rond de boom van een rupsennest kunnnen zorgen voor overlast. Ook oude nesten (met resten van brandharen) kunnen nog meerdere jaren voor overlast zorgen. 

Zo worden ze verspreid 

Bij een dreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups en komen in de lucht waar ze worden verspreid door de wind. De brandharen zijn pijlvormig en voorzien van weerhaakjes en kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen. De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie. 

Huid uitslag 

Huiduitslag is één van de meest voorkomende klachten  nadat de huid in aanraking is gekomen met de haartjes van de processierups. De  uitslag ontstaat meestal binnen 8 uur  en bestaat uit pijnlijke en / of jeukende rode vlekjes, bultjes en / of blaasjes. 

Wat is ons advies? 

Wat kunt u doen wanneer u last heeft van jeuk door de processierups: 

  • doe de kleding uit waar eventueel haartjes in zitten 
  • verwijder de haartjes met plakband of een kledingroller van de huid 
  • probeer zo weiniig mogelijk te krabben
  • gebruik de HFL FRESH GEL voor verlichting van de jeuk en het branderig gevoel 

Fresh gel 

Een weldaatd voor het hele lichaam op basis van Camphor, Arnica montana, Aesculus, Russcus, Hamamelis en Menthol.